Praktijk voor Tandheelkunde & Implantologie Wageningen
Tandheelkundige zorg voor het hele gezin

Klikgebit

Als u al uw tanden en kiezen mist, is een prothese of een brug op implantaten vrijwel altijd de beste oplossing. Uw gebit geeft u weer natuurlijke zekerheid. Wat zijn de voordelen van een prothese of een brug op implantaten ten opzichte van een gewoon kunstgebit? Een gewoon kunstgebit heeft dikwijls onvoldoende houvast op de kaak. Dat is vervelend als u spreekt en eet. Het maakt u onzeker. In gezelschap kunt u erdoor in verlegenheid worden gebracht. Een prothese op implantaten is een kunstgebit dat vastklikt. Het zit comfortabel en geeft u zekerheid en zelfvertrouwen als u praat. U kunt weer eten wat u wilt en lachen zonder hand voor uw mond. Een brug op implantaten biedt u al deze voordelen ook maar zit bovendien permanent vast in uw mond. Het benadert de natuurlijke situatie dus nog meer. Een keus voor het een of het ander wordt o.a. bepaald door het aantal implantaten dat kan worden geplaatst en de mate waarin het kaakbot is geslonken. 

Procedure

Allereerst worden onder plaatselijke verdoving de implantaten in uw kaakbot geplaatst. De behandeling is pijnloos. In de meeste gevallen mag u uw eigen gebit de eerste week verminderd dragen. Na het verwijderen van de hechtingen zullen wij de prothese aanpassen met een tijdelijke voering om het draagcomfort te verbeteren. In de daaropvolgende 2-6 maanden hecht het kaakbot zich aan de implantaten (“osseointegratie”) en ontstaat het stevige fundament om uw nieuwe tanden en kiezen op te bevestigen. Tijdens de tweede stap in de behandeling worden de implantaten gecontroleerd, vrijgelegd en voorzien van opbouwen, die door het tandvlees steken en dienen als basis voor uw nieuwe tanden of/of kiezen. Afhankelijk van uw specifieke situatie kunnen beide stappen van de behandeling worden samengevoegd tot één en zal de inhelingstijd nauwkeurig worden vastgesteld. Tenslotte wordt de brug of prothese vervaardigd. De brug wordt vastgezet op de implantaten. De prothese klikt vast op een staafje tussen of op knopjes op de implantaten. De totale behandeling heeft dan 3-9 maanden geduurd. Gedurende deze periode kunt u uw bestaande kunstgebit gewoon dragen. Het is wel verstandig na de eerste behandeling uw dieet enige dagen aan te passen.    

Waarom is er soms niet genoeg bot?  

In de bovenkaak achter de hoektanden is dikwijls van nature weinig bot aanwezig. Ook als gevolg van chronische ontstekingen aan uw tandvlees, het trekken van tanden en kiezen of een ongeval blijft soms te weinig bot over. Het langdurig dragen van een slecht passend kunstgebit veroorzaakt eveneens botverlies.  

Wat heeft dit tot gevolg?  

Gebrek aan voldoende bot op de juiste plek zorgt niet alleen voor problemen bij het plaatsen van een implantaat maar betekent vooral dat het uiteindelijke resultaat er niet mooi uit zal zien. Een voorwaarde voor een stralende glimlach is het herstellen van een goede contour van het kaakbot.  

Wat is eraan te doen?  

Met verschillende technieken kan bot dat verloren is gegaan worden teruggewonnen. Met behulp van uw eigen bot en/of botsubstituten wordt de kaak weer opgebouwd. Na 6-12 maanden is het bot voldoende ontwikkeld en kunnen de implantaten worden geplaatst. Afhankelijk van uw specifieke situatie kan het opbouwen van het bot en het plaatsen van de implantaten tegelijkertijd worden gedaan.    

Kosten

De kosten voor onderzoek, de chirurgie en het klikgebit kunnen via een machtiging aangevraagd worden bij uw zorgverzekeraar. Dat zullen wij voor u verzorgen na het eerste intake gesprek. In de meeste gevallen zal de eigen bijdrage 17 % bedragen van de totale kosten (wettelijke eigen bijdrage) zijn en de kosten van het eigen risico. Wij verstrekken in alle gevallen een specifieke overweging na het intake gesprek. 

Filmpje ter illustratie in geval van 4 implantaten

 

Bron: www.nvoi.nl en www.straumann.nl

 
 
 
 
E-mailen
Bellen